Markiseduk

Bytte til ny markiseduk? Her er hvordan å gjøre det selv:

  1. Vurder om markisen tåler minst 10 nye år. Se etter korrosjon (i ledd, festemateriell, lakk/overflatebehandling, konstruksjonen generelt). Kjenn på armenes motkraft når markisen er kjørt helt ut. Brukt gjerne en koffertvekt, hekt kroken på frontskinna ved én og én bærearm og trekk innover til armen gir etter. Våre (nye) markiser har typisk 20kg mottrykk ved hver arm. Når markisen er kjørt helt ut, sjekk om frontskinne fortsatt er rett eller har blitt “bananformet” (spesielt mellom armene, hvor støtten er minst). Dersom du har dårlig med motkraft i bærearmene og frontskinne er buet vil du med stor sannsynlighet oppleve at den nye duken, som er tyngre enn den gamle og har helt rette kanter/sømmer, vil henge (spesielt på midten/mellom armene). Jo bredere markise, desto mer sannsynlig er det også at selve rullen står i bue når markisen er kjørt helt ut. Dette forsterker eventuell “henging”.
  2. Sjekk at åpning i rull og frontskinne har innvendig diameter lik 9mm (eller mer). Det lar seg gjøre å bytte duk om åpningen er mindre, men da kan det være at du må bytte PVC-snor i hver ende av duk med en wire. Se bilde av dette her.
  3. Sjekk at åpning ut av rull og frontskinne er 6mm. Igjen kan det være at det lar seg gjøre å montere ny duk selv om åpningen er mindre, men da må du regne med å måtte trekke hardt for å få inn den nye duken – spesielt ved hver skjøt (for hver 120cm).
  4. Mål høyde på gammel kappe. Her må du legge til 1-2cm for å få samme høyde ved ny kappe (forsvinner i frontskinne).
  5. Mål bredde på frontskinne og stoffrull. Hva enn er kortest, trekk fra 2-3cm. Dette er veldig viktig. Da har du bredden.
  6. Kjøre markisen helt ut. Mål fra rull til frontskinne og legg til 30cm. Igjen – dette er viktig. Da har du projeksjonen.
  7. Velg duk! De mest populære dukene er Antrasitt (mørk grå), Basalt (noe lysere) og Perla (lys grå). Dette er duker som er laget av 100% akryl, som igjen er teflonbehandlet. Merk at det vil være sømmer for hver 120cm. Dette kommer av at dukemnene (fra produsentens underleverandører) ikke er bredere. Da duktykkelsen blir det dobbelte i hver søm (siden duken ligger dobbel her), blir det diameter- og spenningsforskjell i duken når den kjøres inn. Dette resulterer i “traktorspor” på hver side av sømmene. Dette skader ikke duken, svekker ikke markisens funksjon og gir ikke grunnlag for reklamasjon. Jo mer den står ute, desto mindre fremtredende blir disse sporene. Merk at noen markiser kan ha konstruksjonselementer som berører duken nå og da. I disse tilfellene er det lurt å velge samme farge som konstruksjonen (evt. gammel duk) på den nye duken. Et siste punkt om markiseduker generelt: i sømmene er duken “punktert” av synålen. Her vil det kunne forekomme dråpesamlinger på undersiden ved bruk ifm. nedbør. Gjelder spesielt ved marginelt fall på duken (mindre enn 15 grader).bytting av markiseduk
  8. Hvordan bytte markiseduk? Dersom du har kassettmarkise må markisen ned og rullen ut for at du skal få byttet duken. Har du en åpen markise (uten kassett) kan det være at det lar seg gjøre å bytte duken mens den henger oppe. Se etter “kanalutgang” på motsatt side av der motoren sitter (rullen er som oftest lukket på motorsiden). Det kan være at du må vippe av eventuelle sidedeksler for å få sjekket dette. Dersom du kan skli duken ut sidelengs mens den henger oppe stropper du armene først (må ikke kunne komme løst under arbeidet – veldig viktig), deretter kjører du all duken ut – og bare lar den henge ut på forsiden (-merk at du trenger plass på siden av markisen for å få utført dette arbeidet!). Når den stopper av seg selv må du endre på endestopp-posisjonen (gjelder kun for markiser med motor). Kontakt oss for eventuell hjelp. Når du har fått kjørt all markiseduken av rullen kan du begynne å skli duken ut på siden. Ny duk monteres på motsatt vis. Sjekk at sømmene langs rull/frontskinne kommer innover. Når du er i mål må endestopp-grense programmeres på nytt.

 

Markiseduk priser

Metervare / kvadratmeter pris:

Teflonbehandlet akrylduk: 500/kvm.

Priser er ink. mva. levert fra lager. Spør oss om pris på frakt dersom du ikke ønsker å hente duken fra vårt lager i Fredrikstad.

Alle akrylduker er behandlet med teflon og sterkt vannavvisende. Se video av våre ensfargede alternativer på videoen til høyre. For vedlikehold av markiseduken, gå til denne siden.

TOP